Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 годинаПрограма за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г.Програма за развитие на регионите 2021-2027Околна средаПрограма за транспортна свързаност за програмен период 2021-2027г.Добро управлениеПрограма „Образование“ за програмен период 2021-2027Оперативна програма за електронно управление и техническа помощ за програмен период 2021-2027 година



english versionbulgarian version
 

Речник

Оперативна програма - одобрен от Европейската комисия документ, определящ стратегията за развитие на държавата членка чрез използването на набор от приоритети, финансирани от един структурен фонд.

 

Проект – комбинация от задачи и действия, организирани за постигане на определена цел за определено време чрез необходимите действия, разпределени в ясни и управляеми стъпки. Проектът може да бъде инициран, за да се реши определен проблем или да се удовлетвори дадена възможност чрез поредица от съгласувани действия.

 

Бенефициент -организация, институция, административна структура и друга подобна, изрично посочена в Оперативната програма като единствен субект, който може да изготви проектно предложение и да получи безвъзмездна финансова помощ.


Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР) – подпомага икономически и социално сближаването в рамките на ЕС.


Европейски социален фонд (ЕСФ) – подкрепя и насърчава политиката по заетост и създаване на работни места, предприемачество и равни възможности за реализация.


Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) – насърчава развитието на селските райони и конкурентоспособността на селското стопанство.

 

Кохезионен фонд – финансира големи инфраструктурни проекти в областта на екологията и транспорта.

 

Грант - безвъзмездна помощ, отпускана на дадена фирма/организация, които средства са съобразени с правилата за държавни помощи и са предназначени за изпълнението, целите и дейностите по дадена схема.

 

Национално съфинансиране - съфинансиране на Оперативната програма, нейните приоритети и операции със средства, осигурени от национални източници на финансиране.

 

Приоритетна ос - един от приоритетите в стратегията на Оперативната програма, състояща се от група операции, които са свързани и имат специфични измерими цели.

 

Управляващ орган (УО) - структура, определена да осъществява функцията по управлението на Оперативната програма и отговорна за нейното ефективно, ефикасно и законосъобразно изпълнение.

 

Междинно звено (МЗ) - структура, която действа под отговорността на Управляващия орган или изпълнява определени задължения от негово име по отношение на бенефициентите, изпълняващи договори.

 

de minimis – минимална помощ за услуги от общ икономически интерес.

 

Допустими разходи - всички разходи, декларирани за възстановяване по проекта ако са извършени в съответствие с одобрените във формуляра за кандидатстване дейности и приетия бюджет, които са неразделна част от Договора/Заповедта за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

 

Недопустими разходи - разходи, които не са били наложителни за изпълнението на отчетените дейности, не са извършени в съответствие с одобрените във формуляра за кандидатстване дейности и приетия бюджет, приложени към Договора/Заповедта, за публикации, при които са нарушени правилата за прозрачност и други несъответстващи дейстия.

 

Разходите за организация и управление са свързани с разходи за възнагражденията

на екипа за управление, както и обичайните административни разходи.

 

Верифициране (удостоверяване) - процес на проверка за съответствие и допустимост на дейности и разходи при изпълнение на проекта. Включва административен, финансов, технически и физически контрол на документите и дейностите по проекта.

 

 

 


  ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“ 2021-2027 Г. ПОДКРЕПЯ ЗЕЛЕНИ МЕРКИ В ГРАДСКА СРЕДА С БЛИЗО 45 МЛН. ЛВ.
Управляващият орган на Програма „ Околна среда“ 2021-2027 г. обяви две процедури...

МИР публикува за обществено обсъждане процедура за семейни фирми и занаятчии с бюджет 117.5 млн. лв.
Министерството на иновациите и растежа публикува за обществено обсъждане процедурата „...

МИР обявява процедура чрез подбор на проектни предложения "РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНОВАЦИИ"
Министерство на иновациите и растежа ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

МИР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ BG16RFPR001-1.003 „ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА”
Министерство на иновациите и растежа  ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

Адаптирана работна среда
Управляващият орган на Програма „ Развитие на човешките ресурси“ отваря за...

netService Начало /  / Речник design: indigodesign