Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 годинаПрограма за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г.Програма за развитие на регионите 2021-2027Околна средаПрограма за транспортна свързаност за програмен период 2021-2027г.Добро управлениеПрограма „Образование“ за програмен период 2021-2027Оперативна програма за електронно управление и техническа помощ за програмен период 2021-2027 годинаenglish versionbulgarian version
 

Инвестиционният фонд „Три морета“ и американската DFC се споразумяха за финансиране до 300 млн. долара

Инвестиционният фонд „Три морета“ („3SIIF“) и Американската международна финансова корпорация („DFC“) се споразумяха да сключат договор, съгласно който DFC ще предостави финансиране на фонда в размер до 300 млн. долара (280 млн. евро). Със средствата ще бъдат подкрепяни инвестиции в енергетиката и инфраструктурата, които повишават енергийната сигурност, улесняват енергийната диверсификация и подобряват свързаността в региона на Трите морета. Българската банка за развитие е инвеститор клас „А“ във фонда с парична вноска от 20 млн. евро.

Очаква се финансирането да бъде финализирано през 2022 г. и допълнително да укрепи трансатлантическия бизнес, енергетиката и геополитическите връзки с региона на Трите морета.

„Настоящите геополитически и икономически предизвикателства подчертаха значението на региона на Трите морета“, заяви Беата Дашинска-Музичка, председател на НС на Инвестиционния фонд „Три морета“.

Според нея нуждите от инвестиции в този регион са от решаващо значение за сближаването на ЕС, за продължаващия икономически растеж, както и за подобряването на свързаността и енергийната сигурност.

„Силните отношения на САЩ със страните от Трите морета предоставят огромна възможност за висококачествени инвестиции заедно с частния сектор. Сътрудничеството между DFC и 3SIIF ще улесни приобщаващия икономически растеж и развитие в целия регион“, заяви главният изпълнителен директор на DFC Скот Нейтън.

DFC е финансовата институция за развитие на САЩ и има инвестиционен портфейл от над 37 милиарда долара в световен мащаб, с акцент върху по-слабо развитите страни. Тя работи с инвеститорите за разгръщане на капитал в редица сектори, включително критична инфраструктура. Инвестициите й имат за цел да постигнат напредък в икономическото и социалното развитие.

Фондът 3SIIF инвестира в допустима транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура по оста Север-Юг в региона на Трите морета. Той включва 12 държави-членки на ЕС в Централна и Източна Европа и има за цел да намали социално-икономическите различия в рамките на Европейския съюз. Инвестициите от DFC ще доведат капиталовия ангажимент на фонда до около 1,3 млрд. евро.

 

Източник: Българска банка за развитие


  Публикувана е справката за заявените кадастрални имоти за 2022 г.
  Държавен фонд „ Земеделие“ (ДФЗ) информира, че в Системата за електронни услуги...

От 1 юли организации на производители на плодове и зеленчуци кандидатстват за финансиране на нови оперативни програми
От 1 юли до 1 септември 2022 г. организации на производители на плодове и зеленчуци могат да...

От 1 юли стопаните с напълно и частично унищожена реколта от градушката в Садово кандидатстват за подпомагане
От 1 до 8 юли 2022 г. земеделските стопани могат да подават заявления по две схеми за подпомагане...

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания
  Държавен Фонд „ Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5, 2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по...

УО на ОП РЧР променя Условията за кандидатстване по процедура BG05M9OP001-2.019
УО на ОП РЧР променя Условията за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на...

netService Начало /  / Инвестиционният фонд „Три морета“ и американската DFC се споразумяха за финансиране до 300 млн. долара design: indigodesign