Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Развитие на човешките ресурсиПрограма за морско дело и рибарство 2014-2020Региони в растежОколна средаТранспорт и транспортна инфраструктураДобро управлениеНаука и образование за интелигентен растежenglish versionbulgarian version
 

Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Над 630 000 небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради високите цени на електрическата енергия, реши служебният кабинет. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев на извънреден брифинг.

"Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерство на енергетиката и търговците на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи на крайни небитови клиенти и оператори на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане", обясни премиерът. 


Бюджетът на програмата е в общ размер от 450 милиона лева. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври т.г. до 30 ноември включително, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. „Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев.

Първите компенсации на небитовите клиенти се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се подписват след пет дни.

Тези фактури са от 1-во до 15-то число на ноември. Помощта ще се отпуска автоматично.

За извънборсовите търгове, които са били предложени от някои работодателски организации, има ясно становище, изразено и от Комисията за енергийно и водно регулиране, както и юридическо становище, че това е сериозно нарушаване на пазара, което е недопустимо. Това отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков на журналистически въпрос дали все още се дискутират предложенията на бизнеса за директни търгове и покупка на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" или от Националната електрическа компания.

 

Източник: dariknews.bg


  Над 617 млн. лв. са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост за енергийно обновяване на сгради
В изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост са...

ДЕМОНСТРАЦИИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ НА РАЗРАБОТЕНИ ПО ПРОЕКТИ СИСТЕМИ И ПЛАТФОРМИ
От началото на програмата до средата на ноември, тази година, по Оперативна програма „ Добро...

От 4 януари се отваря приемът по Пчеларската програма за 2022 г.
На 4 януари Държавен фонд „ Земеделие” (ДФЗ) отваря приема за 2022 г. по Националната...

Министерството на туризма предоставя безвъзмездна помощ на предприятия от сектор туризъм
Министерството на туризма утвърди Указания за кандидатстване и правила за предоставяне на...

Следващата седмица ще започне приемът за „Стартова помощ за млади земеделски производители“
До 25 ноември 2021 г. ще се открие приемът за проектни предложения по подмярка 6.1 „ Стартова...

netService Начало /  / Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока design: indigodesign