Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 годинаПрограма за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г.Програма за развитие на регионите 2021-2027Околна средаПрограма за транспортна свързаност за програмен период 2021-2027г.Добро управлениеПрограма „Образование“ за програмен период 2021-2027Оперативна програма за електронно управление и техническа помощ за програмен период 2021-2027 годинаenglish versionbulgarian version
 

Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Над 630 000 небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради високите цени на електрическата енергия, реши служебният кабинет. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев на извънреден брифинг.

"Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерство на енергетиката и търговците на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи на крайни небитови клиенти и оператори на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане", обясни премиерът. 


Бюджетът на програмата е в общ размер от 450 милиона лева. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври т.г. до 30 ноември включително, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. „Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев.

Първите компенсации на небитовите клиенти се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се подписват след пет дни.

Тези фактури са от 1-во до 15-то число на ноември. Помощта ще се отпуска автоматично.

За извънборсовите търгове, които са били предложени от някои работодателски организации, има ясно становище, изразено и от Комисията за енергийно и водно регулиране, както и юридическо становище, че това е сериозно нарушаване на пазара, което е недопустимо. Това отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков на журналистически въпрос дали все още се дискутират предложенията на бизнеса за директни търгове и покупка на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" или от Националната електрическа компания.

 

Източник: dariknews.bg


  МИР обявява процедура чрез подбор на проектни предложения "РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНОВАЦИИ"
Министерство на иновациите и растежа ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

МИР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ BG16RFPR001-1.003 „ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА”
Министерство на иновациите и растежа  ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

Адаптирана работна среда
Управляващият орган на Програма „ Развитие на човешките ресурси“ отваря за...

СТАРТИРА ПРИЕМ ПО ПРОЦЕДУРА „ИНВЕСТИЦИИ В ТЕХНОЛОГИЧНА И ЕКОЛОГИЧНА МОДЕРНИЗАЦИЯ“ ОТ НПВУ
Стартира прием на предложения за извършване на инвестиции по направление „ Инвестиции в...

120 проекта получават финансиране по целевия прием до 300 000 евро подмярка 4.2
Държавен фонд „ Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) одобри 120...

netService Начало /  / Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока design: indigodesign