Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 годинаПрограма за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г.Програма за развитие на регионите 2021-2027Околна средаПрограма за транспортна свързаност за програмен период 2021-2027г.Добро управлениеПрограма „Образование“ за програмен период 2021-2027Оперативна програма за електронно управление и техническа помощ за програмен период 2021-2027 годинаenglish versionbulgarian version
 

Компенсират 630 000 фирми с по 110 лева на мегаватчас

 Финансова помощ от до 110 лв. на мегават час могат да получат фирмите заради високите цени на електроенергията. Очакванията са от мярката да се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на брифинг в МС.

 Помощта ще се отпуска автоматично на база договор между енергийното министерство и доставчиците от последна инстанция, търговците и производителите на електроенергия и пр. Размерът на помощта пък логично ще се изчислява на база потребената енергия в мегават чат и въз основа на фиксираната ставка за подпомагане.

Общият бюджет на програмата, която ще действа в периода 1 октомври - 30 ноември 2021 г., е 450 млн. лв. Сумата ще се осигури от държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ “Козлодуй”. В следващите отчетни години ще се намали със съответната сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ.

“Парите са налични, дивидентът е наличен, изплащането може да започне”, заяви Янев, който бе категоричен, че компенсациите ще се изплатят до края на календарната година. “Мярката за подкрепа допълва другите мерки”, коментира още премиерът

 “В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите на договорите и ще започнат да се подписват”, каза и служебният енергиен министър Андрей Живков. Той заяви, че първите компенсации по мярката се очакват с първите следващи фактури.

Обявените преди седмици 30 лв., както и другите механизми за борсата, са в отделен ред и по тях вече се работи. “30 лв. за малки, средни и семейни предприятия ще се реализират”, уточни Янев.

За мрежовите оператори пък мерките ще бъдат от по-различен характер, като предстои да се направи анализ от ресорното министерство. До края на месеца се очаква анализът да е готов.


Източник: monitor.bg

 

  Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македон
Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и...

ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“ 2021-2027 Г. ПОДКРЕПЯ ЗЕЛЕНИ МЕРКИ В ГРАДСКА СРЕДА С БЛИЗО 45 МЛН. ЛВ.
Управляващият орган на Програма „ Околна среда“ 2021-2027 г. обяви две процедури...

МИР публикува за обществено обсъждане процедура за семейни фирми и занаятчии с бюджет 117.5 млн. лв.
Министерството на иновациите и растежа публикува за обществено обсъждане процедурата „...

МИР обявява процедура чрез подбор на проектни предложения "РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНОВАЦИИ"
Министерство на иновациите и растежа ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

МИР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ BG16RFPR001-1.003 „ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА”
Министерство на иновациите и растежа  ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

netService Начало / Компенсират 630 000 фирми с по 110 лева на мегаватчас design: indigodesign