Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 годинаПрограма за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г.Програма за развитие на регионите 2021-2027Околна средаПрограма за транспортна свързаност за програмен период 2021-2027г.Добро управлениеПрограма „Образование“ за програмен период 2021-2027Оперативна програма за електронно управление и техническа помощ за програмен период 2021-2027 година



english versionbulgarian version
 

По-лесно финансиране за НПО след 2013 г

Неправителствените организации (НПО) да разполагат с по-облекчени процедури при финансирането им от европейските фондове през 2013 г. За това са се споразумели на среща в края на миналаат седмица министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и представители на неправителствените организации, предаде БТА.

Всяка година неправителственият сектор получава от държавния бюджет 10 милиона лева. Процедурата, по която се отпускат парите, обаче трябва да се промени, смятат управляващи и представители на неправителствените организации. "Необходима е ясна държавна политика за развитие на гражданското общество”, посочи Любен Панов от Българския център за нестопанско право.

България просто е на дъното, на последните места в опашката. Македония има стратегия държавна за развитие на гражданското общество. В момента нито една държавна институция няма в своя ресор взаимодействие или развитие на гражданското общество като такова в България, каза Панов, цитиран от БНР.

Според министъра съществуващият модел за финансиране на НПО от страна на държавния бюджет е несъвършен и се нуждае от промяна.

За целта ще бъде създадена работна група с експерти от екипа на министър Дончев и от други министерства, които съвместно с представители на организациите да изработят предложение за усъвършенстване на механизма за финансиране още през 2013 година.

Работната група ще има задача да посочи държавен орган, който да осъществява прекия диалог с НПО-та, както и да поеме инициативата за изработване на дългосрочен документ или стратегия за съвместна дейност на администрацията с неправителствените организации. Тя трябва да бъде представена до края на май в Министерството на финансите.

Постигнат е консенсус, че средствата трябва да се раздават на конкурсен принцип, а не чрез директно предоставяне на субсидии.


  ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“ 2021-2027 Г. ПОДКРЕПЯ ЗЕЛЕНИ МЕРКИ В ГРАДСКА СРЕДА С БЛИЗО 45 МЛН. ЛВ.
Управляващият орган на Програма „ Околна среда“ 2021-2027 г. обяви две процедури...

МИР публикува за обществено обсъждане процедура за семейни фирми и занаятчии с бюджет 117.5 млн. лв.
Министерството на иновациите и растежа публикува за обществено обсъждане процедурата „...

МИР обявява процедура чрез подбор на проектни предложения "РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНОВАЦИИ"
Министерство на иновациите и растежа ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

МИР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ BG16RFPR001-1.003 „ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА”
Министерство на иновациите и растежа  ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

Адаптирана работна среда
Управляващият орган на Програма „ Развитие на човешките ресурси“ отваря за...

netService Начало /  / По-лесно финансиране за НПО след 2013 г design: indigodesign