Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Развитие на човешките ресурсиПрограма за морско дело и рибарство 2014-2020Региони в растежОколна средаТранспорт и транспортна инфраструктураДобро управлениеНаука и образование за интелигентен растежenglish versionbulgarian version
 

През следващата година ще стартира нова мярка по ПРСР за животновъдите

През следващата година се очаква да стартира прием на заявления по новата мярка - 215 от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., по която ще се изплащат компенсаторни плащания за хуманно отглеждане на животни. Тази мярка ще е още един инструмент за подпомагане на животновъдния сектор в страната. Това  съобщи заместник – министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на среща – дискусия със земеделски производители от община Белене. В срещата взеха участие народният представител и член на комисията по земеделие в парламента Христина Янчева, областният управител на област Плевен Иван Новкиришки, кметът на община Белене Петър Дулев, представители на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция.
Зам.-министър Боянова призова животновъдите от община Белене да се възползват максимално от финансовия ресурс за модернизиране на млечните ферми от втора и трета категория по т.нар. „гарантирани бюджети” по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Предстои нов прием на заявления по тази мярка, обясни Боянова. Тя припомни, че Държавен фонд „Земеделие” ще отпуска кредит с преференциална лихва на животновъдите, за да могат да реализират инвестициите си. 
Министерството на земеделието и храните поиска преразпределение на 304 млн. евро по ПРСР, като 142 млн. от тях ще бъдат насочени към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Ако получим одобрение на поисканата промяна в програмата, до края на годината вероятно ще има нов прием на проекти, каза още зам.-министър Боянова.   
През следващата година се очаква да стартира и друга нова мярка по ПРСР – 125, по която ще се финансират проекти за изграждане на хидромелиоративни съоръжения. Бюджетът по мярката е в размер на 90 млн. евро.
Пред участниците в дискусията зам.-министър Боянова очерта българската позиция и в дебата по Общата селскостопанска политика на Европейския съюз – запазване на бюджета за земеделие през следващия програмен период, справедливо разпределение на субсидиите, както на ниво държави – членки, така и на ниво сектори в самите държави. През септември се очакват първите законодателни актове на Европейската комисия по ОСП за програмния период 2014 – 2020 г., с което ще се постави началото на същинския дебат, обяви Боянова. Тя призова още веднъж земеделските производители от община Белене да са активни и да участват в изработването на националната позиция по най-дискутираните теми – „малко стопанство”, „активен фермер”, „млад фермер” и др.
Работи се активно по въвеждане на система за предварително очертаване на площите след доброволно споразумение за ползване, обясни зам.-министър Боянова. Тя призова земеделските производители да сключват доброволни споразумения по масиви.
Заместник-министър Боянова присъства на официалното откриване на модернизиран площад в село Кулина вода, община Белене, който е финансиран по Програмата за развитие на селските райони.

 

 


  Схема за предоставяне на безвъзмездни средства за туроператори и турагенти
На 08.02.2021 г. започна приема на проектни предложения по схемата за предоставяне на безвъзмездна...

Схема за предоставяне на безвъзмездни средства за туроператори и турагенти
На 08.02.2021 г. започна приема на проектни предложения по схемата за предоставяне на безвъзмездна...

НАП плати над 31 млн. лева по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП
Близо над 30% от фирмите кандидаствали по програмата за „ Подкрепа чрез оборотен капитал за...

НАП плати над 31 млн. лева по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП
Близо над 30% от фирмите кандидаствали по програмата за „ Подкрепа чрез оборотен капитал за...

Българо-Китайска Търговско Промишлена Палата – офис Враца
На 21.01.2020 се състоя откриването на Регионален Информационен Център на Българо-Китайска...

netService Начало /  / През следващата година ще стартира нова мярка по ПРСР за животновъдите design: indigodesign