Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Развитие на селските райониКонкурентоспособностРазвитие на човешките ресурсиРазвитие на сектор „Рибарство”Регионално развитиеОколна средаТранспортАдминистративен капацитетТехническа помощenglish versionbulgarian version
 

По-лесно финансиране за НПО след 2013 г

Неправителствените организации (НПО) да разполагат с по-облекчени процедури при финансирането им от европейските фондове през 2013 г. За това са се споразумели на среща в края на миналаат седмица министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и представители на неправителствените организации, предаде БТА.

Всяка година неправителственият сектор получава от държавния бюджет 10 милиона лева. Процедурата, по която се отпускат парите, обаче трябва да се промени, смятат управляващи и представители на неправителствените организации. "Необходима е ясна държавна политика за развитие на гражданското общество”, посочи Любен Панов от Българския център за нестопанско право.

България просто е на дъното, на последните места в опашката. Македония има стратегия държавна за развитие на гражданското общество. В момента нито една държавна институция няма в своя ресор взаимодействие или развитие на гражданското общество като такова в България, каза Панов, цитиран от БНР.

Според министъра съществуващият модел за финансиране на НПО от страна на държавния бюджет е несъвършен и се нуждае от промяна.

За целта ще бъде създадена работна група с експерти от екипа на министър Дончев и от други министерства, които съвместно с представители на организациите да изработят предложение за усъвършенстване на механизма за финансиране още през 2013 година.

Работната група ще има задача да посочи държавен орган, който да осъществява прекия диалог с НПО-та, както и да поеме инициативата за изработване на дългосрочен документ или стратегия за съвместна дейност на администрацията с неправителствените организации. Тя трябва да бъде представена до края на май в Министерството на финансите.

Постигнат е консенсус, че средствата трябва да се раздават на конкурсен принцип, а не чрез директно предоставяне на субсидии.


  В ДФЗ няма да има загуба на нито едно евро
Само за седмица по ПРСР са платени над 15 млн. евро Опитвам се Фонд "Земеделие" да се отвори към...

Фонд „Земеделие” одобри проекти за селски туризъм
Ръководството на Държавен фонд „ Земеделие” - РА одобри 84 тръжни процедури на общини,...

ДФЗ изплати над 6,5 млн. лв на производители
Над 6 млн. лева отпусна ДФ „ Земеделие” по Програмата за развитие на селските райони...

ЕС дава 1,13 млрд евро на публично-частни партньорства в подкрепа на иновациите
Партньорства в областта на научните изследвания между ЕС, частния сектор и държавите членки...

Подпомагат пчеларите с над 322 хил. лева
Малко над 322 хил. лв. ще бъдат отпуснати по мярка Г „ Мерки за подкрепа на подновяване на...

netService Начало /  / По-лесно финансиране за НПО след 2013 г design: indigodesign