Йотов Консулт - вашият Европейски партньор

Във фирмата работи екип от високо квалифицирани специалисти с доказана професионална компетентност и богат опит в разработване и управление на инвестиционни проекти ...

Оперативни програми

Програма за развитие на селските райониИновации и Конкурентоспособност Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 годинаПрограма за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г.Програма за развитие на регионите 2021-2027Околна средаПрограма за транспортна свързаност за програмен период 2021-2027г.Добро управлениеПрограма „Образование“ за програмен период 2021-2027Оперативна програма за електронно управление и техническа помощ за програмен период 2021-2027 година



english versionbulgarian version
 

Започва прием на проекти по мярка 312 от ПРСР

Със заповед на Министъра на земеделието и храните от 19.10.2011г е определен период на прием на Заявления за подпомагане по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от ПРСР, който е с начална дата 09.11.2011г и крайна дата 09.12.2011г.

Кой може да кандидатства?

По тази мярка финансова помощ сe предоставя за инвестиции за стартиращи и развитието на съществуващи микропредприятия, които работят в неземеделските сектори в 231 общини в селските райони. За подпомагане могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които развиват дейност като микропредприятие, съгласно закона за малките и средни предприятия /а именно да имат средносписъчен брой на персонала по-малък от 10 души и годишен оборот, който не превишава левовата равностойност на 2 000 000 евро/. Кандидаттите трябва да са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за занаятите на територията на община от определените 231 в селските райони.

Какви дейности ще се подпомагат?

Подпомагат се инвестиции и свързаните с тях външни услуги по маркетинг и мениджмънт за развитие на дейности в неземеделски сектори, като преработвателна промишленост - производство на мебели, леко машиностроене, производство и продажба на енергия от възобновяеми източници, с капацитет на инсталацията до 1 мегават.

В сектора на услугите ще се подпомагат дейности, свързани с развитие на селски туризъм, отдих и спорт, създаване и развитие на консултантски и бизнес услуги, социални грижи и здравеопазване, транспортни услуги и т.н.

В случаи на проекти за изграждане и модернизиране на туристически обект, се подпомагат инвестиции с не повече от 20 помещения за настаняване.

Няма да бъдат подпомагани инвестиции за развитие на туризма в населени места и курортни селища с развит масов туризъм.

Допустими за финансово подпомагане са следните разходи:

1. изграждане и/или реконструкция или ремонт на сгради, и/или помещения и друга недвижима собственост;

2. закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността;

3. закупуване на машини, съоръжения и оборудване, включително и компютърен софтуер и специализирана техника на пазарната стойност на активите;

4. закупуване на коне за неземеделска дейност;

5. общи разходи, свързани с консултации, хонорари за правни услуги, архитекти, инженери, разработване на продукти, разработване и въвеждане на системи за управление, разработване и разпространение на рекламни и информационни материали, придобиване на патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и изпълнение на дейностите по проекта;

Колко е финансовото подпомагане?

Минималният размер на общите допустими разходи, за които може да се кандидатства с един проект е левовата равностойност на 5 000 евро, а максималният левовата равностойност на 400 000 евро, като за проекти за производство на енергия от възобновяеми източници, той е левовата равностойност на 1 000 000 евро.

Финансовата помощ е в размер на 70 на сто от одобрените разходи, но не повече от левовата равностойност на 200 000 евро за период от три последователни данъчни години – годината на плащане и две предходни години. За проекти в сектор „сухопътен транспорт” финансовата помощ не може да надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро за три последователни данъчни години – годината на плащане и две предходни години.

Плащанията по проект могат да бъдат авансови, междинни и окончателни.

Авансовото плащане е в размер до 50 % от стойността на одобрената финансова помощ.

Междинно плащане е допустимо за одобрена от РА обособена част от инвестицията, но не повече от един път за периода на изпълнение на проекта.


  Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македон
Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и...

ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“ 2021-2027 Г. ПОДКРЕПЯ ЗЕЛЕНИ МЕРКИ В ГРАДСКА СРЕДА С БЛИЗО 45 МЛН. ЛВ.
Управляващият орган на Програма „ Околна среда“ 2021-2027 г. обяви две процедури...

МИР публикува за обществено обсъждане процедура за семейни фирми и занаятчии с бюджет 117.5 млн. лв.
Министерството на иновациите и растежа публикува за обществено обсъждане процедурата „...

МИР обявява процедура чрез подбор на проектни предложения "РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНОВАЦИИ"
Министерство на иновациите и растежа ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

МИР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ BG16RFPR001-1.003 „ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА”
Министерство на иновациите и растежа  ОБЯВЯВА  процедура чрез подбор на проектни...

netService Начало /  / Започва прием на проекти по мярка 312 от ПРСР design: indigodesign